Kwas mlekowy - co warto o nim wiedzieć?
Kwas mlekowy (Lactic Acid) zwany również kwasem alfa-hydroksypropionowym (2-hydroxypropanoic acid) jest jednym z rodzajów kwasów alfa-hydroksylowych (AHA). Kwas ten jest biotechnologicznego pochodzenia i przyjmuje postać gęstego, bezbarwnego płynu. W kosmetykach wykorzystuje się jego dwojakie stężenie. Może ono wynosić między 1-10% i wówczas wykazuje nawilżające właściwości. Z kolei w stężeniu między 30-50% jest wykorzystywany podczas silnych peelingów, ponieważ wykazuje właściwości złuszczające. Obok nawilżających i złuszczających funkcji, kwas mlekowy wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwstarzeniowe i pełni rolę regulatora pH. Do innych, ważnych cech charakterystycznych kwasu mlekowego, zalicza się zdolność rozpuszczania w wodzie, alkoholu oraz glikolu propylenowym.
Kwas mlekowy w kosmetyce
Kwas mlekowy dzieli się na dwa różne rodzaje. Są one nazywane formami optycznymi L oraz D, natomiast tylko kwas mlekowy L wykazuje biologiczną aktywność i to właśnie on jest wykorzystywany w kosmetyce. Jest on pozyskiwany w naturalnym procesie fermentacji cukrów i bakterii mlekowych z grupy Lactobacillus. L - kwas mlekowy jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Z tego względu wpływa on na nawilżenie i nawodnienie skóry, utrzymując prawidłowy poziom wilgoci w naskórku. Dzięki takiemu działaniu skóra jest miękka, gładka i promienna.
Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego w kosmetykach
- Jednym z głównych działań kwasu mlekowego jest antybakteryjny wpływ na skórę. Kwas ten skutecznie odblokowuje pory skóry, a tym samym umożliwia ich oczyszczenie. Dzięki temu jest bardzo pomocny w terapii przeciwtrądzikowej oraz w profilaktyce, mającej zapobiec niedoskonałościom, wypryskom, zaskórnikom czy też stanom zapalnym skóry.
- Kwas mlekowy skutecznie odbudowuje pH skóry, przywraca jego naturalny, fizjologiczny odczyn. Pełni bowiem rolę regulatora pH.
- L - kwas mlekowy wykazuje silnie działanie przeciwstarzeniowe, a z tego względu jest wykorzystywany w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Ten rodzaj działania kwasu można poznać po spłyceniu drobnych, powierzchniowych zmarszczek i bruzd. Dodatkowo, kwas mlekowy wpływa na produkcję kolagenu, a tym samym na poprawę elastyczności i jędrności skóry.
- Ten rodzaj kwasu bardzo dobrze sprawdza się podczas pielęgnacji skóry z przebarwieniami i bliznami po trądziku. Pomaga rozjaśnić zmiany skórne i wyeliminować z jej powierzchni nierówności spowodowane, np. trądzikiem.
- Kwas mlekowy wykorzystywany w peelingu skóry twarzy pełni rolę regulatora odnowy komórkowej. Usuwając martwe komórki naskórka, wyrównuje skórę, sprawia, że jest ona gładka i ma równomierny koloryt.
- Forma L - kwasu mlekowego stymuluje skórę do produkcji ceramidów, co wpływa na wzmocnienie i usprawnienie bariery ochronnej naskórka. Dzięki temu skóra jest odporna na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych oraz na mimowolne parowanie wody z jej struktur.
- Regularne aplikowanie preparatów z kwasem mlekowym sprzyja podniesieniu poziomu glikozaminoglikanów. Są to związki, które odpowiadają za prawidłowe nawodnienie skóry.
Kwas mlekowy na twarz. Po jakie kosmetyki z kwasem sięgać?
Na rynku kosmetycznym - w drogeriach i aptekach - jest wiele różnego rodzaju kosmetyków i produktów z kwasem mlekowym. Można również zdecydować się na specjalne zabiegi upiększające lub pielęgnacyjne (peelingi, maseczki), które wykorzystują jego dobroczynne właściwości. Jednym z rodzajów kosmetyków, po które warto sięgać są kremy na twarz. Regularna aplikacja kremu z kwasem mlekowym na twarz sprzyja temu, że skóra nieustannie będzie czerpać z korzyści, jakie ten kwas oferuje. Kremy z kwasem mlekowym są zalecane szczególnie dla osób z suchą i wrażliwą skórą. Sprawdzają się również u tych, którzy posiadają osłabioną barierę ochronną naskórka, ponieważ krem ten wzmocni ją, wpływając jednocześnie na zdrową kondycję skóry. Przykładem takiego produktu jest Kojąco-ochronna emulsja nawilżająca Lipikar Fluid La Roche-Posay, która w swoim składzie zawiera m.in.: Niacynamid, Masło Karite oraz Glicerynę.